НОВИНИ


ВАС не уважи претенциите на фирма, отхвърлена като доставчик на машините за вота

2 3481 12.01.2021
ВАС не уважи претенциите на фирма, отхвърлена като доставчик на машините за вота

Тричленен състав на Върховния административен съд отказа да уважи претенциите на фирма, отхвърлена като доставчик на машините за гласуване. Става дума за жалба, която консорциумът “Български машини за гласуване” е подал към институцията заради решението на ЦИК да го отстрани от процедурата за възлагане на обществената поръчка за тяхната доставка. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.


ФрогНюз припомня, че обществената поръчка бе спечелена от фирмата “Сиела Норма”, чийто директор миналата седмица обяви - машините са купени още преди старта на поръчката, защото компанията е съзнала кратките срокове и е решила да рискува. Това обаче стана повод за съмнения. 


Комисията на ЦИК, сформирана за избор на изпълнител, е констатирала, че към крайния срок за представяне на офертите фирмите „Български машини за гласуване“ ЕООД и „Аисист“ ЕООД са участници в две различни обединения.

 

Поради това комисията е предложила на възложителя да отстрани на основание чл. 107, т. 6 от Закона за обществените поръчки „Български машини за гласуване (БМГ)“ с участници в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и проф. Иван Величков Иванов, както и участникът „Български машини за гласуване" (ДЗЗД) с членове в обединението „Българските машини за гласуване“ ЕООД, „Аисист“ ЕООД и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“ ЕООД.


Съобразно императивното правило на чл. 107, т. 5 от ЗОП възложителят отстранява лицата, което са нарушили забраната по чл. 101, ал. 10 от Закона за обществените поръчки. В случая към крайния срок за подаване на заявленията за участие в процедурата юридическите лица „Български машини за гласуване“ ЕООД и „АИСИСТ“ ЕООД са участници в две различни обединения подали такива заявления.


Неоснователно е твърдението на жалбоподателя, че заявлението за участие в процедурата от 29.11.2020г. е подадено само от физическото лице И. Иванов. Установява се от доказателствата по делото, че към него е приложен Договор за учредяване на сдружение под формата на гражданско дружество „Български машини за гласуване“ от 29.11.2020г. с участници „Български машини за гласуване“ ЕООД, „АИСИСТ“ ЕООД и проф. д-р И. Иванов, както и че при подаване на заявлението подписалият го И. Иванов е декларирал, че „участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка заедно с други икономически оператори“.


Отделно от горното, подаването на заявлението на 29.11.2020г. от името на ДЗЗД „Български машини на гласуване“ чрез участника в него И. Иванов се потвърждава и в молбата-уточнение от 09.12.2020г., както и в жалбата до съда. Същото се отнася и за обстоятелството, че това заявление не е оттеглено в срока по чл. 101, ал.7 ЗОП.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама