НОВИНИ


„Кадилак“ полетя в небето, където вече са японци и нидерландци

5 3471 13.01.2021
„Кадилак“ полетя в небето, където вече са японци и нидерландци
”Кадилак” е готов да щурмува облаците...

Насред потока от новини за импийчмънта на президента Доналд Тръмп, компанията „Дженерал Мотърс“ официално представи автомобил, който лети без шофьор. Безпилотният „Кадилак“ е истинско чудо на техниката и компютърните технологии. Машината ще излита и ще каца вертикално.


Ще развива близо 90 км/ч и ще е супер удобна за градски условия, защото ще може да прелита от сграда на сграда без никакъв проблем.

Новата автомобилна рожба на американската индустрия ще се движи с електричество. След официалното представяне ще има и специални тестове с участието на журналисти и граждани.

 

В Япония компанията NEC демонстрира летяща кола през 2019 г. Автомобилният гигант „Тойота“ още през 2017 г. обеща, че ще произведе летящи коли, които ще запалят олимпийския огън на Лятната олимпиада в Токио през 2020. Миналата година такива вече имаше произведени, но олимпийските игри се отложиха заради ковид пандемията.


.
Една от колите на NEC

Нидерландската компания PAL-V обяви на 28 октомври, че летящият ѝ автомобил Liberty е получил разрешение от Министерство на транспорта да се движи по обществени пътища. Колата PAL-V Liberty е всъщност жирокоптер. Роторът ѝ може да бъде сгънат, позволявайки на превозното средство да се движи по пътя като най-обикновена кола. За излитането ѝ е необходима писта дълга между 180 и 330 метра, но за кацане са ѝ нужни само 30 метра. Както във въздуха, така и на пътя, максималната скорост на Liberty е 180 км/ч., а трансформацията от пътен във въздушен режим (или обратно) отнема между пет и десет. Тя е бензинова и може да остане във въздуха около 4 часа и да измине около 1300 км.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама