Антоновден е. Студено, но слънчево и много подходящо за празнуване. Православната църквата почита днес паметта на Преподобни Антоний Велики. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не готвят, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“, както и други болести.
Коронавирусът е най-актуален, така че не се правете на работни точно днес…
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден. На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година.
Тъй като Антоновден е в средата на зимата, за празника на именника задължително на трапезата трябва да има печено свинско, ребра или гърди със зеле, суджук, обредните ястия като варено жито, баница, орехи, мед и специално омесена за празника содена питка, намазана с петмез, която се раздава на близки и съседи за здраве.
Честито на всички именници.