НОВИНИ


Доц. Кунчев: Ще сме защитени от вируса десетина дни след втората ваксина

12 3929 20.01.2021
Доц. Кунчев: Ще сме защитени от вируса десетина дни след втората ваксина
Ангел Кунчев

Абсолютно нормална ситуация е след първата ваксина в период от 21-28 дни човек, ако се срещне с вируса, да се зарази. Но той все пак ще е по-защитен, отколкото преди ваксината и ще кара болестта по-леко. Можем да се чувстваме защитени десетина дни след втората имунизация, когато има изградени антитела. Това заяви доц. Ангел Кунчев в „Тази сутрин“ пред bTV.


Очакваме ваксината „Астра Зенека“, тъй като между 25-и и 29-и Европейската агенция ще се произнесе за нея. Очакваме да я одобри другата седмица. Аз лично я предпочитам, тъй като нейното използване е значително по-лесно и очаквам да я използваме от февруари. От трите типа ваксини ние сме взели еднакви дози – по около 3 милиона, допълни главният държавен здравен инспектор.

 

Ако не стигнем 70 % имунизирани, няма да има ефект от ваксината. Трябва да обясним на хората какъв е ефекттът от ваксината, а те да решават, допълни доц. Ангел Кунчев.

 

Надявам се собствениците на заведения да не отворят самоволно на 1 февруари. Ние държим да има вечерен час 22,30. Едно е да отидеш да вечеряш с жена си и да си тръгнеш. Друго е да останеш, като удариш две ракии, да ти паднат ограниченията и да почнат контактите. Контактите в заведенията са повече, отколкото биха били в един мол. Затова обмисляме само търговската част да отвори в моловете, а не другата част, в която събитията може да се случват на закрито, обясни той.


Новият щам на коронавируса още не е разпространен на Балканите. В Гърция има само 15-16 доказани случая, в Румъния няма. Неговата концентрация в носоглътката е от десетина до сто пъти по-голяма, заразява много повече хора, до 70 процента. Ако тази заплаха се върне в такъв вид, в какъвто е във Великобритания, системата ще бъде натоварена, пак ще бъдат напълнени болниците и ще бъдат взети строги мерки, включително пълно затваряне. Ако има ефекта, който е във Великобритания, ще имаме тежки проблеми. Но няма как да знаем, същевременно, ако се затопли, ако той се забави и стигне март, април, очевидно този тип вирус намалява разпространението си през лятото, така че зависи как ще съвпаднат нещата, каза още доц. Ангел Кунчев.

 

 




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама