НОВИНИ


ЦИК иска проектът на ГЕРБ за избори по време на пандемия да се прецизира

3 3482 20.01.2021
ЦИК иска проектът на ГЕРБ за избори по време на пандемия да се прецизира
БГНЕС

Централната избирателна комисия поиска проектът на ГЕРБ за изборите по време на пандемия да бъде прецизиран. Това става ясно от внесеното от ЦИК становище в правната комисия в НС.


Според ЦИК отговорен за провеждането на безопасни избори е здравният министър и той трябва да даде указания, с които комисията ще се съобрази. Министерски съвет трябва да обезпечи предпазните средства за членовете на комисиите.


В законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е записано, че именно ЦИК трябва да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на всички участници в процеса и те да дойдат в срок не по-късно от 50 дни преди изборите. Казано с други думи на ЦИК са оставени малко над 20 дни за приемането на такива правила, след като изборите бяха насрочени на 4 април с указ на държавния глава Румен Радев.


Мерките трябва да бъдат определени след консултации между ЦИК, здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб.


Законопроектът е подкрепен и от ДПС и “ВОЛЯ”.


Подобна ситуация имаше и преди няколко месеца, когато депутатите прехвърлиха върху ЦИК всички задачи по организацията на машинния вот. С това предизвикаха и оставката на тогавашния шеф на комисията Стефка Стоева. Постът в момента се заема от Александър Андреев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама