НОВИНИ


Деница Сачева: Хората допускат грешки в декларациите за подпомагане, това бави плащанията

24 3358 22.01.2021
Деница Сачева: Хората допускат грешки в декларациите за подпомагане, това бави плащанията

Социалният министър Деница Сачева прехвърли отговорността за забавянето на плащанията за засегнатите от коронакризата върху хората. Според нея проблемите се дължат на огромния обем от работа, но и на грешно подадени декларации, съобщават от Българското национално радио.


“Най-честата грешка, която се допуска, е объркване в банковите сметки, които хората подават - пропусната цифра или буква. Ако тази грешка не съществуваше, съответно човекът е щял да си получи парите много по-рано”, посочи социалният министър. 


Сачева заяви, че разбира всички проблеми, притеснения и напрежения, но проблемът се появил заради решението държавата да плаща директно на служителите, а не на фирмите, в които те работят. 


“Вероятно трябваше да подходим и тук, както във всички останали мерки - да се плаща на работодателя и работодателят съответно да изплаща", посочи Сачева.


По думите й по мярката 60/40 към момента са изплатени близо 750 милиона лева и обеща до края на януари да бъдат изплатени всички суми по мярката “Запази ме”. Предвидени били и още 600 милиона за продължаване на мярката до септември месец.

 

Къде потъват тези пари и защо не стигат до хората, тя така и не обясни. Все повече представители на засегнати браншове и бизнеси твърдят, че до тях не достигат никакви пари или все нещо не е наред и се налага да се труден и дълъг път до осигуряване на все пак някакви помощи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама