НОВИНИ


Андрей Чорбанов: Колективният имунитет вече сработва

23 4852 25.01.2021
Андрей Чорбанов: Колективният имунитет вече сработва
проф. Андрей Чорбанов БГНЕС

Вече започва да сработва колективният имунитет... Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси... Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така.


 Това заяви пред Българското национално радио проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН. 


Той обясни, че серотипът на варианта на вируса от Великобритания е с две основни мутации и трябва да се има предвид, че вирусът се движи различно през различните етноси и групи. Това се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос. 


В този смисъл - не може да се гарантира, че вирусът би бил еднакво заразен в различните държави. 


“По брой ваксинирани сме доста назад... В Израел, например, очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините“, посочи Чорбанов.


По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи. 


“В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нещо, което трябва да се направи, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено... Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи“, посочи още Чорбанов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама