НОВИНИ


Moderna правят нова ваксина. Старата не предпазвала изцяло от южноафриканския щам

14 3971 25.01.2021
Moderna правят нова ваксина. Старата не предпазвала изцяло от южноафриканския щам

Moderna работи върху създаването на нова ваксина, която да предзпазва срещу щама на COVID-19 регистриран в ЮАР. От американската компания посочват, че сегашният препарат предпазва срещу новите щамове на инфекцията. В по-малка степен обаче е защитата срещу варианта на вируса, регистриран в Южна Африка. Това е и причината компанията да работи върху нова ваксина, информират от в. “Ню Йорк Таймс”.


“Не знам дали ще ни трябва. Надявам се да не се наложи да я използваме. Правим го като застраховка”, обясни д-р Тал Закс, главен медицински директор на компанията.


Moderna съобщи за направено проучване, при което са били използвани кръвни проби от осем души, получили две дози от ваксината. Имунизирани са били и две маймуни. Британският вариант на COVID-19 не е имал ефект върху нивата на неутрализиращите антитела. Но не така стоят нещата с южноафриканския щам, който е довел до шесткратно намаляване на нивата на защита.


Компанията Moderna работи съвместно с Центъра за изследване на ваксините към Националния институт по алергии и инфекциозни болести. Резултатите от проучванията все още не са публикувани и рецензирани. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама