НОВИНИ


Италианският премиер Джузепе Конте възнамерява да подаде оставка

3 3533 25.01.2021
Италианският премиер Джузепе Конте възнамерява да подаде оставка
Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте подава оставка. Решението на министър-председателя идва, след като загуби мнозинството си в Сената. Оставката все още не е факт. Очаква се тя да бъде депозирана утре.


Конте се надява, че ще успее да сформира правителство, което да има по-голямо мнозинство в парламента, предават от BBC. Ако това не се случи, страната ще се изправи пред предсрочни избори. 


Правителството на Конте загуби широкото си мнозинство в парламента, след като партията "Италия вива" на бившия премиер Матео Ренци оттегли подкрепата си от управляващата коалиция. Причината - Ренци не одобрява политиката на правителството спрямо епидемията от COVID-19. Именно това бе и причина за остри критики към Конте. 


Италия е една от най-сериозно пострадалите държави в света. Жертвите на инфекцията към днешна дата надхвърлят 85 хиляди души. 


Джузепе Конте е премиер на страната от 2018 г. Миналата седмица управляващите оцеляха и след вот на недоверие. Точно това доведе и до загубата на мнозинство в Сената. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама