НОВИНИ


Онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие

2 3166 26.01.2021
Онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие
Диана Ковачева БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева организира днес онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие. Изготвеният от Министерството на правосъдието законопроект е публикуван за обществено обсъждане като предстои да бъде внесен в Министерския съвет.


В дискусията ще участва и ресорният министър Десислава Ахладова, както и експерти от редица институции, членове на парламентарната комисията по правни въпроси, неправителствени организации, психолози, съдии, прокурори.

 

В България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации - от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии за помощ на пострадали от домашно насилие.

 

 

Матурите след 4 и 10 клас трябва да отпаднат. От една страна събирането на учениците носи здравен риск, а от друга страна обучението онлайн е показало своите дефицити, Ковачева.

 

Тя съобщи, че петицията на родители за отмяната на въпросните матури вече е подписана от над 14 хил. човека, а учениците също са взели отношение и са поискали от министъра на образованието изпитите да отпаднат.


Матурите след 4 и 10 клас не са необходими на учениците, те по-скоро са за учителите и училищата, коментира Ковачева. Тя обаче съобщи, че е получила жалби за това, че резултатите от тях се използват от някои училища да преразпределят децата в паралелки за отличници и за такива с лош успех. Според омбудсмана това е недопустимо и неправомерно.

 

Диана Ковачева застана на позицията, че след като матурите след 4 и 10 клас нямат пряко отношение към продължаването на образованието, те могат да се провеждат анонимно. Това предложение е дадено от родител и според омбудсмана е разумно и заслужава да се обсъди. Ковачева коментира също, че матурите след 7 и 11 клас също са проблемни, но те не могат да се отменят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама