НОВИНИ


Експерти питат енергийния министър за новия блок на АЕЦ “Козлодуй”

9 4142 28.01.2021
Експерти питат енергийния министър за новия блок на АЕЦ “Козлодуй”
Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Осем въпроса към енергийния министър Теменужка Петкова задават експерти относно плановете за изграждане на нов блок на АЕЦ “Козлодуй”. Въпросите са изпратени до министерството чрез заявление по Закона за достъп до обществената информация и идват непосредствено след решението на управляващите за прекратят довършването на АЕЦ “Белене” за пореден път, а мощностите да се използват за нов блок към вече съществуващата централа.


1. Кои са споменатите от Вас и от министър-председателя международни експерти, които са били ангажирани от българска страна? Моля да ми бъде предоставена информация за  имената им, експертния им  опит, свързан с проекти за изграждане на ядрени съоръжения, както и при какъв ред и процедура са наети, от кого, за каква услуга и срещу какво възнаграждение.

 

2. Моля да ми предоставите в пълен обем сканирано копие на Ваш “Доклад за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената със Заповед № АА-04-30 от 21 февруари 2020 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй” в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси”, представен от Вас на заседанието на Министерки съвет на 20.01.2021 г.

 

3. Подготвя ли се процедура и, ако – да, каква, за възлагане на посочените в т. 3 от Решението на МС правен анализ и модел за финансово структуриране на проекта на консултанти или същите ще се разработват от експерти от Министерство на енергетиката/БЕХ ЕАД и дружествата от групата на БЕХ ЕАД.

 

4. За 9 години - от създаването на дружеството „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД през 2012 г. какви анализи (правни, финансови, технически и др.) са извършвани, от кого и на каква стойност?

 

5. Отказът на компанията „Уестингхаус” да доставят реактор АР1000 за България за изграждането на Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“ оповестен ли е официално и, ако- да, от кого и кога?

 

6. Изгубило ли е своето правно действие Решението по ОВОС за Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“, издадено на 27.01.2015 г. , предвид разпоредбата на чл. 99, ал. 12 от ЗООС?

 

7. Подготвяте ли необходимите документи за приемане от Министерския съвет на решение по чл. 45 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, Раздел IV. Особени правила при изграждане и експлоатация на ядрени централи за изграждане на Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй”?

 

8. Продължават ли преговорите с допуснатите участници в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“?


Сред експертите, които искат отговорите на тези въпроси, са проф. Георги Касчиев, инж. Иван Хиновски, икономистът Красен Станчев, биопроизводителите Албена Симеонова и Пепо Петров, Фондация за околна среда и земеделие, съпредседателят на “Зелено движение” Борислав Сандов, проф. Никола Янков, д-р Петър Кърджилов и други.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама