НОВИНИ


Живот на дъното. България го може

11 4913 28.01.2021
Живот на дъното. България го може

България умее да живее на дъното. На дъното на почти всяка една класация. От миналата седмица си говорим, че сме страната, която се движи най-бавно с ваксинацията срещу COVID-19. Здравният министър посочи, че не е проблем на организацията, а на закъснелите доставки. Сега отново си говорим за корупция и онзи индекс на ”Трансперънси интернешънъл”, който пак ни постави там - на дъното.


Корупцията подкопава глобалният отговор срещу пандемията от COVID-19 и допринася за задълбочаване а кризата в демокрацията. Това е един от изводите в доклада на Transparency International за 2020 г., който следи възприятията на обществото спрямо корупцията. България продължава да е на дъното на Европа по този показател. 


Въпреки това обаче добре си спомняме какво каза социалният министър по време на интервю пред журналиста Тим Себастиан от “Дойче веле” относно корупцията в страната - такива нива не са възможни, защото сме отчитали добри икономически резултати.


Цялото интервю може да си припомните тук. 


"Трансперънси интернешънъл" оценява 180 държави и територии и възприятията за корупция в публичния сектор според експерти и бизнесмени. Държавите, които отбелязват индекс 0, се смятат за изключително корумпирани. Средното ниво в тазгодишното изследване е 43.


.

Подобрение има. Но не е достатъчно.

 

Според доклада индексът за България е 44. Положението в страната се подобрява през последните няколко години - През 2019 година страната ни е била на 74-то място, а през 2020 г. сме на 69-то. Продължаваме обаче да сме последни в ЕС.

 

Заглавие в брюкселското издание "Politico" по темата гласи: Корупцията убива по време на пандемията от COVID-19. Преди няколко седмици бяхме първи по смъртност в Европа на база 100 хиляди души.

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама