НОВИНИ


Мащабна демонстрация в Гърция. Хиляди студенти на протест срещу спорни законови промени

5 3923 28.01.2021
Мащабна демонстрация в Гърция. Хиляди студенти на протест срещу спорни законови промени
телевизия EPT

Хиляди студенти и преподаватели излязоха на протест срещу предложените образователни реформи. Демонстранти се събраха в двата големи града в южната ни съседка - столицата Атина и Тесалоники, информират от “Екатимерини”.


Около 4000 души се събраха в Атина, а още 1500 - във втория най-голям град в Гърция. Демонстрация имаше и в Солун за няколко часа.


Промените в закона предвиждат да се ограничи престоя на студентите в университетите и разполагане на полиция в кампосите на висшите учебни заведения. 


Законът е насочен към студентите, които продължават висшето си образование много повече години от предвидения период за придобиване на степен. Те ще бъдат изключвани в бъдеще, ако следването им продължи повече от един път и половина от стандартния период.


С решението си да излязат на площада, протестиращите нарушиха въведените в страната противоепидемични мерки. В Гърция има сериозни мерки срещу разпространението на COVID-19. Глобите за нарушителите са между 3 и 5 хиляди евро. Не е ясно дали ще бъдат наложени санкции. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама