МИНАЛО


Републиканци за България - Търговище се преклониха пред паметта на загиналите за Освобождението на града

3 6057 29.01.2021
Републиканци за България - Търговище се преклониха пред паметта на загиналите за Освобождението на града

На днешния ден отбелязваме 143 години от Освобождението на град Търговище от османско владичество. По случай годишнината, временно изпълняващият областен координатор на ПП „Републиканци за България” – Търговище Тоника Колева и представители на формацията положиха венец и цветя пред възпоменателния знак „Морената”, намиращ се в близост до църковния храм „Св. Успение на Пресвета Богородица”


и паметника на генерал-лейтенант Казимир Ернрот – главнокомандващ IX-та пехотна дивизия на руската армия, който освобождава града.


Като историк Тоника Колева казва, че особено важно за развитието на една общност е днешните политици да не забравят историческото минало, загиналите за свободата и възраждането на родния град. Колева обясни защо е избрала именно днешните чествания за първа публична изява на структурата.


„И днес сме изправени пред борба за свободата си – физическа и духовна. Редно е както предците ни са съхранили българския дух и вяра, в онези ожесточени времена на робството, така и ние да се изправим с достойнство пред изпитанията на днешния ден, да запазим здравето си, но да не пренебрегваме духовната и културната си идентичност”, категорична e тя.


„Дни като 29-ти януари ни обединяват и считам за редно да не се лишаваме от възможността да празнуваме светлите дати в българската историята, въпреки пандемичната обстановка в страната”, отбеляза временният областен координатор.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама