НОВИНИ


ЦИК отмени решението си да забрани коалиции като ДБ и Изправи се.БГ

12 3481 30.01.2021
ЦИК отмени решението си да забрани коалиции като ДБ и Изправи се.БГ

На извънредно заседание тази вечер ЦИК прегласува скандалното си решение от вчера, с което беше забранено коалициите да имат други имена, освен имената на членуващите в тях партии (Решение № 1961-НС от 27 януари 2021 г.).


Срещу решението бяха подадени жалби от тези коалиции, които бяха най-засегнати от него и не можеха да използват имената, с които са известни - Демократична България и "Изправи се.БГ". Според тях начинът, по който е взето решението, е брутален.

При гласуването днес обаче отпадна и ограничението за имената, така че към момента е възможно да има и коалиции с лични имена.

 

До това се стигна, след като бяха внесени две предложения. Първото предлагаше да отпадне изцяло текстът в т. 4, а именно: Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

 

Второто предложение бе изменението в т.4 да е следното:

 
Наименованието на коалицията не може да съдържа имена на физически лица, освен ако то не е част от наименованието на партия, регистрирана по закона за политическите партии.

 

В крайна сметка ЦИК гласува само първото предложение и до изменението не се стигна, въпреки че се наложи прегласуване. Така с 9 гласа за и 4 против ограничението за имената отпадна. 

 

"Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Това означава, че "Демократична България" ще може под името "Демократична България", с посочване на трите партии, които съставят коалицията - "Демократи за силна България", "Да, България!" и "Зелено движение" да се яви на тези избори. Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, невинаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция, каквато "Демократична България" осъществи", коментира съпредседателят на обединението Христо Иванов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама