ХРАНА И ВИНО


Популярни храни и напитки, измислени по погрешка

2 10909 30.01.2021
Популярни храни и напитки, измислени по погрешка

Кой би могъл да предположи, че изобретяването на някои от любимите ни храни и напитки е въпрос на чиста случайност?
Независимо дали са градски легенди, популярни митове или са се случили преди хиляди години, историите по тази тема със сигурност са забавни.
Вижте някои от тях, подбрани от BoredPanda:


Кафе

Кафето произхожда от Етиопия, а вековна легенда разказва, че пастир на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични и не спят през нощта, след като ядат плодовете на едно конкретно дърво.

 

Той съобщил това в местен манастир и скоро всички отпивали от тази стимулираща напитка, която им помагала да издържат дългите часове вечерни молитви. Скоро кафеените зърна стигат до Арабския полуостров, след което бързо се превръщат в любими на милиони хора по света.

 

Картофен чипс

Трябва да благодарим на Южна Америка за картофите, но ако не е един наистина раздразнен готвач, нямаше днес да хапваме хрупкави картофени чипсове. Готвачът Джордж Кръм решава да приготви картофите по този начин през 1853 г., след като клиентите му продължават да връщат пържените си картофи, оплаквайки се, че са твърде дебели и влажни.

 

В крайна сметка, те са толкова доволни от хрупкавите картофени филийки, че готвачът и произведението му бързо се прочуват. Това насърчама Кръм да отвори собствен ресторант.

 

Нутела

Италианският пекар Пиетро Фереро, всъщност, се опитва да създаде алтернатива на шоколада в резултат на недостига на тази стока по време на Втората световна война. Изобщо не предполага, че лешниците, захарта и само щипка какао ще създадат нов продукт, който ще се превърне в световна мания.

 

Сирене

Въпреки че вероятно никога няма да разберем каква е истинската история за изобретяването на този хранителен продукт, учените смятат, че сиренето датира от повече от 4000 години. Популярна легенда разказва за арабски търговец, който случайно го приготвя.

 

Тръгвайки на дълго пътуване през пустинята, той разполага със запас от мляко в торба от овчи стомах. Благодарение на топлината и ензимите в торбичката, се получава сирене. След това пътуващите го пренасят от Азия в Европа.

 

Бира

Може би дължим бирата на месопотамците. Преди 6000 години те са раздразнени от факта, че зърната, които съхраняват за производство на хляб, се овлажняват и ферментират.

 

Скоро обаче осъзнават, че няма смисъл да пренебрегват потенциала на този процес, който им дава една от най-старите напитки, произвеждана някога от хората. Най-старите доказателства за съществуването на бира показват хора, които я отпиват през червени сламки от гигантска обща купа. 

 

Сандвич

Като един от най-удобните хранителни продукти за консумация навсякъде и независимо от ситуацията, изглежда, че сандвичът е изобретен от комарджията Джон Монтагу през 1762 г.

 

Като четвърти граф на Сандвич и с голяма зависимост към хазарта, той нарежда на готвача си да приготви нещо за ядене, с конкумацията на което да не се налага да напуска играта. Неидентифицираният готвач слага малко говеждо месо между препечен хляб. Останалото е история.

 

Кисело мляко

Очевидно благодарение на пастирите в Централна Азия, които са съхранявали козе мляко в съдове, направени от животински стомаси преди 8000 години, ферментацията води до създаването на кисело мляко, което се превръща в закуска на Чингиз хан.

 

Кола

Очевидно Coca-Cola е трябвало да бъде лекарство, когато Джон Пембъртън я изобретява през 1885 г. в Атланта, Джорджия. Той я пусна на пазара като „тоник за мозъка и интелектуална напитка“, запазвайки рецептата в тайна, но не криейки факта, че съдържа кокаини кофеин (откъдето идва и името й).

Скоро тя става популярна като „безалкохолна“ напитка, тъй като хората се наслаждават на вкуса й - без добавения кокаин, разбира се.

 

Тофу

Благодарение на митовете и непохватността на готвач в Древен Китай, който случайно смесва естествен коагулант, наречен нигари, със соево мляко, древните китайци започват да правят тофу - храна, особено харесвана от всеки, който предпочита растителни ястия.

 

Въпреки че е създадено в Китай преди 2000 години, тофуто стига до западните кухни едва през 20 век.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама