НОВИНИ


Шестима отиват на съд за тежката катастрофа край Своге

8 3853 01.02.2021
Шестима отиват на съд за тежката катастрофа край Своге
БГНЕС

Шестима души отиват на съд заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. На съд отива шофьорът на автобуса-ковчег Григор Григоров. Обвинени обаче са и още петима души, които имат отношение по въпроса с качеството на асфалта - началници в строителната фирма ”Трейс”, надзорници на ремонта на пътя, както и шефка на дирекция в агенция ”Пътна инфраструктура”.


Тежката катастрофа стана на 25 август 2018 г. Автобус, превозващ пенсионери, излетя от пътя в Искърското дефиле. Експертиза доказа, че шофьорът е превишил скоростта с 13 километра. Проби, взети от асфалта, показват, че настилката не отговаря на стандартите. 


Последва ремонт на отсечката. Стигна се и до министерски оставки - на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев.


Шофьорът на автобуса, превозвал пенсионери от клуба в Световрачене, бе първият обвиняем по това дело. Той бе и първият задържан. Констатацията е, че Григоров е карал рейса с 53 км при допустими в отсечката 40. После се разбра, че рейсът не е минал през технически преглед.


Тогава се появиха и твърденията за лош ремонт на пътя и ниско качество на асфалта. Версията бе потвърдена и от държавното обвинение. Оказа се, че в настилката на пътя е вложен варовик, което води до много по-слабо сцепление на автомобилните гуми с асфалта. Изпълнител на отсечката е "Трейс". 

 

Обвинения бяха повдигнати на изпълнителния директор на "Трейс София" Бисер Иванов, на техническия ръкодовител на ремонта И. Иванов, на началника на асфалтова база в Констинброд С. Трифонов, на строителен инженер от фирмата за надзор и на С. Попниколова – шефка на дирекция в АПИ.


Материалите по делото са събрани в 277 тома. Разпитани са над 100 свидетели, а за експертизите са били ангажирани 24 вещи лица.


104 души са конституирани като пострадали, сред тях са и наследниците на загиналите.


Предстои Софийският окръжен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама