НОВИНИ


Опасна и тревожна отново е ситуацията с COVID-19 в София

23 5500 03.02.2021
Опасна и тревожна отново е  ситуацията с COVID-19 в София

Започналата тези дни тенденция на повишаване на новите случаи продължава. Шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев обяви, че ситуацията в София започва да става тревожна и напрегната, а здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че има ”раздвижване” в столицата, което може да бъде ”някаква червена лампа за обществото”. Вече се забелязва повишение и на хоспитализациите, и на пациентите в интензивни отделения.


По данни на Единния информационен портал за последното денонощие у нас са регистрирани нови 967 случая на заразени с Covid-19 при направени 11 452 теста. От тях 4681 са PCR (604 положителни), а 6771 са антигенни (363 положителни). Най-много са потвърдените случаи в София - 208.

 

Общият брой на активните случаи у нас в момента е 20 885, от които в болница са настанени 2901 заразени. След ръста на новите случаи, днес леко увеличение се наблюдава и при хоспитализациите - те са с 51 пациенти повече в сравнение с предходното денонощие. Разликата е незначителна - 1.7%, но това е най-голямото увеличение от началото на годината. След като 4756 българи посрещнаха Нова година в болница с COVID-19, хоспитализациите започнаха трайно да намаляват, като на 27 януари стигнаха най-ниското ниво от доста време насам - 2818 души. Вчера системата отчете 2850 хоспитализирани.

 

Същата тенденция се наблюдава и при пациентите в интензивни отделения - друг ключов показател за ситуацията. При тях в последните два дни посоката също се обърна от намаление към увеличение, като за момента промяната е лека - от 264 в понеделник на 279 днес.

 

За последните 24 часа са починали 36 души, а 1512 са се излекували. Единствено при смъртните случаи няма увеличение, но вчера системата отчете най-високия брой починали за денонощие от 12 януари насам.

 

Влошаването се вижда и от картата на заболяемостта по области, която всяка седмица подготвя Националният център по заразни и паразитни болести. Преди седмица, когато се взе решение за разхлабване на мерките, в червената зона - с над 120 случая на 100 000, бяха само областите Враца, Плевен и Кюстендил. Днес в червено са оцветени осем области - Бургас, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Сливен, София и Хасково. Най-тежка заболяемост има в Кюстендил - 245 на 100 000, като данните са на 14-дневна база, към 31 януари.


"София е в червената зона. Ако изхождаме от факта, че тези зони са направени по критериите, които бяха въведени в самото начало – 120 на 100 хиляди за 14 дни. Ако може да се изразим образно, нека това да бъде някаква червена лампа за обществото", коментира и здравният министър проф. Костадин Ангелов. "От друга гледна точка не смятам, че имаме нужда от такъв тип лампи, за да покачваме вниманието на хората. В София има раздвижване. Наблюдаваме го от една седмица. За целта два пъти в денонощието ми се докладва за състоянието на свободните легла, адресите, повикванията и броят на случаите на територията на столицата, коментира проф. Ангелов.

 

Националният оперативен щаб взе решение за разхлабване на мерките на 25 януари, когато заболеваемостта на 14-дневна база бе под 100 на 100 000 души и България беше една от четири европейски държави извън червената зона. В резултат на това решение в понеделник бяха отворени моловете, кината, фитнес залите и танцовите школи.

 

Миналата седмица здравният министър  обясни как се процедира при вземането на решения: "Стремим се към числото 120 на 100 000 (заболяемост), тъй като сме се убедили, че при него няма проблем за нашата система на здравеопазване - издържаме на този натиск и го правим успешно. Когато заболяемостта надмине 200 на 100 000, започваме да имаме затруднения. Ако има увеличение на случаите, затварянето започва от последно отворените сектори".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама