НОВИНИ


ДБ предложи на ЦИК конкретни правила за независим одит на изборните машини

13 3177 03.02.2021
ДБ предложи на ЦИК конкретни правила за независим одит на изборните машини

"Демократична България" предложи на Централната избирателна комисия конкретни решения и ред за извършване на независим одит на машините, с които ще се гласува на 4 април, и за предоставяне на достъп до данните от флаш паметите им в изборната нощ.


Исканията за независим одит и за проверка след края на гласуването на машинночетимите данни от флашките на устройствата, а не само на хартиена разпечатка, не са нови. Още от миналата година "Демократична България" настоява за това, а в първите дни на 2021 г. внесе в ЦИК и официално искане.

 

"Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в
изборния процес", казват сега от обединението.

 

Миналия месец бе публикувана методика, по която Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт по стандартизация (БИС) ще удостоверят съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация. Удостоверяването на съответствието на машините обаче е само част от задачата по гарантиране на прозрачността и сигурността на процеса.

 

Не по-малко важна е цялостната оценка на качеството и сигурността на машини, в т.ч. техния софтуер и хардуер, а за целта се минава и през проверка за непредвидени проблеми, които не са изрично включени в техническата спецификация.

 

Затова "Демократична България" днес предложи на ЦИК конкретен ред, по който работата на отговорните институции да бъде допълнена от външни експерти, в т.ч. представители на партиите и коалициите, участващи в изборите.

 

Във връзка с обработването на резултатите от машинния вот "Демократична България" предлага информацията от флаш паметите им да бъде публикувана в реално време, след обработка в районните избирателни комисии, и да включва оригиналните данни, включително данни за електронен подпис, криптографски хешове и др. "Това ще позволи всеки, а не само изборната администрация, да се увери в автентичността на данните от машините и да ги отнесе към данните в съответните секционни протоколи", се казва в писмото до ЦИК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама