НОВИНИ


Антониу Гутериш призова арестуваните в Мианмар да бъдат освободени

5 3121 04.02.2021
Антониу Гутериш призова арестуваните в Мианмар да бъдат освободени
Антониу Гутериш БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички арестувани при военния преврат в Мианмар да бъдат освободени. Той изрази надежда, че военните в страната разбират безперспективността на обявеното положение в страната.


"Надявам се, че демокрацията ще успее да постигне напредък в Мианмар, но за това всички арестанти трябва да бъдат освободени, конституционният ред трябва да бъде възстановен", каза той в интервю за “Вашингтон поуст”.


Гутериш също така добави, че ООН ще направи всичко, което е необходимо, "за да окаже достатъчен натиск върху Мианмар, за да гарантира, че този преврат ще се провали".


ФрогНюз припомня, че превратът в Мианмар стана преди няколко дни. Военните арестуваха лидера на управляващата партия “Национална лига за демокрацията” Аун Сан Су Чжи. Арестувани са и други високопоставени лица от партията.


В страната е обявено военно положение за една година.


Като причина за преврата се съобщава неуспеха на правителството и липсата на реакция срещу твърденията за изборни измами през ноември 2020 г. Според военните става дума за милиони нарушения по време на парламентарните избори.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама