НОВИНИ


Арх. Владимир Милков: С промените в ЗУТ ни очакват фалити, безработица и по-високи цени на имотите

10 4489 05.02.2021
Арх. Владимир Милков: С промените в ЗУТ ни очакват фалити, безработица и по-високи цени на имотите
Арх. Владимир Милков

Измененията в Закона за устройство на територията са спорни. Не става въпрос за корупция, а за нарушени конституционни права - а именно касаещи собствеността. Ябълката на раздора в закона е възможността за прилагане на регулацията и отчуждаването на площите. Сега, когато гражданина иска да си построи къща например, те му казват, че трябва да дари част от имота си за улица.


Казва се, че ако сградата е готова, тя няма да бъде пусната в експлоатацзия, ако не е изградена цялата инфраструктура около нея. И това всичко за да стане, трябва да го изпълни частния собственик или съответната фирма.

 

Това коментира в ефира на бТВ арх. Владимир Милков, шеф на Камарата на архитектите.



На практика какви са нашите най-големи опасения - частния собственик поради ограничените финансови възможности не е в състояние да развие своя имат и да построи нещо. Тогава ще се появят големите предприемачи с големи финансови ресурси, които биха изкупили голяма част от териториите, биха ги застроили, биха изградили инфраструктурата. Но това означава окрупняване в инвестиционния интерес и пазара, фалит на малките предприемачи, които няма да могат да се конкурират, също и голяма част от архитектите ще останат без работа. И най-накрая всичко това ще рефлектира върху цената на имота, обясни архитектът.

 

Моята прогноза е,че ще бъдат значително завишени цените на имотите, допълни той.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама