След 14 години членство в Европейския съюз България реши да защити киселото си мляко и саламуреното сирене. Страната ни поиска от ЕК продуктите да бъдат вписани като защитени. По информация на Министерството на земеделието и храните заявлението било добре мотивирано.
Вписването в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделските продукти означава, че никой друг освен България няма да има право да произвежда въпросните изделия. Когато процедурата по регистрацията приключи, опаковките на българското кисело мляко и сирене ще носят европейския знак за защитено наименования за произход, а на свой ред фирмите-производители ще могат да разчитат на цялата мощ на европейските институции, когато става дума за нелоялна конкуренция и евтини имитации.
Процедурата не е безплатна и не е евтина. Предстои ЕК да разгледа документацията, което може да отнеме до шест месеца.
Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти, посочват от Министерството на земеделието.
Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход.
По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.