НОВИНИ


Икономисти искат от ЕЦБ да анулира държавните дългове

4 3314 06.02.2021
Икономисти искат от ЕЦБ да анулира държавните дългове

Икономисти настояват Европейската централна банка да анулира държавните дългове. Над 100 експерти поискаха от ЕЦБ да опрости задълженията като посочват, че по този начин ще се подпомогне възстановяването на обществото и околната среда след пандемията.


Искането е публикувано в редица издания като френския “Монд“, испанския “Паис“, германския “Фрайтаг“ и други авторитетни европейски издания, предаде АФП, цитирана от Българското национално радио.


„Гражданите установяват, някои с ужас, че близо 25 на сто от държавния дълг в Европа се държи от тяхната централна банка“, посочват експертите и допълват: „Дължим на нас самите 25 на сто от нашия дълг и, ако изплатим тази сума, ще трябва да я намерим другаде”, коментират икономистите и допълват, че това – или вдигане на данъци, или намаляване на разходи – т.е. инвестиции във важни и приоритетни сектори. Според авторите на призива, опрощаването на дълговете не противоречи на европейското право. Това е теза, която многократно е оборвана от Европейската централна банка.


Неведнъж от Франкфурт, включително и от гуверньора Кристин Лагард, е отправяно посланието, че анулирането на дълговете противоречи на договора за създаването на Европейската централна банка, но и дори да не бе така, това би подкопало доверието на гражданите към банката и единната валута.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама