НОВИНИ


М. Найденов праща на прокурор Нихат Кабил

3 4394 11.03.2010
М. Найденов праща на прокурор Нихат Кабил

Земеделският министър Мирослав Найденов се закани да внесе сигнал за нарушения срещу Нихат Кабил заради отпуснатите 1,5 млн. лв. на "Булгарпродукт" АД.



Найденов заяви, че акционерите в „Булгарпродукт" ги няма, няма дивиденти, лихви и самото дружество не е извършвало никаква дейност. През 2005 г. от бюджета на МЗХ са били прехвърлени 1.5 млн. лв. на частна фирма. Това е станало по предложение на бившия министър Нихат Кабил и с одобрението на две правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Дружеството е създадено, за да участва в смесена българо-руска фирма за изграждане на дистрибуционен център за продажба на селскостопанска продукция в близкия до Москва град Подолск.

По предложение на Нихат Кабил на 29 юни 2005 г. Сакскобургготски подписва постановление, с което държавата придобива акции в съответната фирма на стойност 1 500 000лв. В постановлението се казва, че парите се ползват за маркетингово проучване, изработване на идеен проект и т. н. и за изграждане на дистрибуционен център за търговия с български храни и напитки в град Подолск. През лятото на 2008 г. с банков документ се установява, че от 1,5 млн. лв. са останали 1,373 млн. лв. установена е липсата на лихвите, които са били не по-малко от около 80 000 лева годишно.

Междувременно в Москва е регистрирано "Съюзпродукт" дружество, което трябва да бъде партньор на "Булгарпродукт" в бъдещия център в Подолск. Двете дружества регистрират в Русия съвместното "Болгарсоюзпродукт" АД. "Съюзпродукт" осигурява необходимия терен, но в последствие заявява, че повече не желае да участва в проекта и предлагат българското дружество да изкупи притежаваните от тях акции. От ръководството на дружеството предявяват претенции за 2.5 млн. долара, допълни министър Найденов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама