НОВИНИ


Официално: Скъсано въже е причината за смъртта на алпиниста Атанас Скатов

5 3182 09.02.2021
Официално: Скъсано въже е причината за смъртта на алпиниста Атанас Скатов

Скъсано въже посочват като причина за смъртта на алпиниста Атанас Скатов, който падна при опит да изкачи К2 при зимни условия. Това става ясно от смъртният акт, издаден в град Скарду, информират от Българското национално радио.


В документа е записано, че причината за смъртта е нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба. Първоначално бе съобщено, че въжето на Скатов не се е скъсало, а алпинистът се е откачил. 


Веднага след новината за падането на Скатов - тя първо се появи в пакистански туит, където пишеше за скъсано въже, от фирмата-организатор на експедицията Seven Summit Treks уточниха, че парапетите са били здрави, а вероятната причина е грешка при преминаване от едно въже към следващо. По маршрута и преди, и след българина са се спускали други участници в експедицията.


Атанас Скатов загина на 5 февруари при опит да изкачи при зимни условия считания за изключително труден връх К2. Алпинистът е паднал при неуспешна нощна атака на върха.  Дни след трагедията стана ясно, че още трима от експедицията са изчезнали. След продължителна 30-часова операция по издирването им, екипите прекратиха акцията. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама