НОВИНИ


България има силна опозиция

12 4258 11.02.2021
България има силна опозиция

Въпреки че политическата интрига винаги се върти около това кой ще бъде на власт, има сериозен риск да изпуснем голямата новина. Тя не се изчерпва с това кой ще спечели изборите. Голямата новина е, че за няколко години в България се роди нещо необичайно за последните 20 години. Наличието на силна опозиция.


Спомнете си за ГЕРБ преди пет-шест години. Никаква опозиционна обсада. Абсолютно раздробено дясно пространство, все още в нокаут след разпада на Реформаторския блок и споровете между Да, България и Нова република. Синьото с безброй нюанси - тъмносиньо, светлосиньо, морскосиньо. Също: Слави Трифонов все още не е направил партията си, някъде в бъдещето се мержелее най-много едно злополучно интервю с Бойко Борисов. Фейсбук стената му няма никакво влияние, направена е твърде скоро. Радев още не се е появил на хоризонта, а Цецка Цачева е цанена за президент по документи и "Майка на нацията" по премиерска заръка и премиерска нелепост.


Най-важното обаче: БСП тогава бе много близо до дънното спускане на Орешарски и фамозния провал през 2013-та година. Едва ли някой тогава слагаше в сметките появяването на Нинова и рестарта, който тя направи. Но този рестарт е вече е факт: както по социологически проучвания, така и по политическо наблюдение. БСП успя да се раздели с много от завинаги заседналите фигури от миналото, а вътрешната опозиция в партията бе знак за оздравителни процеси. Освен това под лидерството на Нинова в парламента се появиха депутати с безспорни качества - проф. Георги Михайлов, Явор Божанков, Стоян Мирчев.


Сещате ли се как през половината от времето си на власт Борисов имаше вечно губещ съперник, победите над когото цитираше до умопобъркване - Станишев? За ГЕРБ бе изключително лесно да побеждава Станишев 11 избори подред, а после да заплашва, че ако не победи отново, ще се върне Станишев. Но това не само, че омръзна, а вече е отдавна в историята. Настоящето е друго: обръчът около Борисов се е затегнал от всички страни. А възстановяването на БСП не е свързано единствено с успешни опозиционни атаки, но и с управленски потенциал.


Независимо от това какво ще се случи на изборите, формирането на силна опозиция бе изключително необходимо. Понеже властта - която и да е, независимо дали е на Борисов или на някой друг, е една, когато е оставена сама на себе си, и друга, когато е под кръстосан огън. Да управляваш с трудности много често е синоним на това да управляваш добре; или поне не толкова мракобесно, колкото при многогодишен комфорт и статисти в опозиция. Коварството в българските избори е, че винаги се очаква месия, докато вторият и по-важен въпрос - кой контролира и наблюдава месията - остава обикновено назад. Но вече не е така. И по всички личи, че няма да бъде.

 

Автор: Георги Петров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама