НОВИНИ


Премиите за културните дейци разделиха гилдията

14 3427 11.02.2021
Премиите за културните дейци разделиха гилдията
Боил Банов, министър на културата БГНЕС

Премии на тъмно от Министерството на културата се превърнаха в поредният скандал, който раздели българските творци. 65 културни дейци ще получат парични награди за изключителни постижения и цялостен принос. Музиканти, награждавани за участието си в "Златният Орфей" ще получават по 350 или по 500 лева месечно в продължение на 3 години. Недоволството е в разликата. И липсата на прозрачност на критериите. А разделението е напълно очаквано.


“Аз лично искам да благодаря на Министерството на културата, че са се сетили, но лично за мен има една несправедливост. Не знам кой е бил в тази комисия, която е решила, че “Златният Орфей“ е критерият. Там има едно разминаване. Казва се, че носителите на първа и втора награда ще получават по 500 лева, а останалите по 350. Аз имам втора награда. Един Данчо Караджов от група “Сигнал“ обаче е с 350 лева“, посочи Етиен Леви пред bTV. 


“Аз аплодирам този жест към българските музиканти и творци. Някои може да кажат, че е закъснял, защото много от тези, които са дали толкова много на „Златният Орфей“ не са между живите. Но браво на тези, които са се сетили – Министерство на културата и Министерски съвет“, заяви Хайгашот Агасян. 


“За мен беше озадачаващо. Учудих се, като видях този списък. Ако това са премии за цялостен принос към българската култура и музика, всичко е наред. Но ако критерият е единствено “Златният Орфей“, това е странно, защото група като ФСБ по някаква причина не са участвали на “Златният Орфей“, но нима не заслужават?“, попита Валди Тотев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама