НОВИНИ


Прословутата газова връзка с Гърция ще буксува и тази година

28 3791 11.02.2021
Прословутата газова връзка с Гърция ще буксува и тази година

Очертава се ново сериозно закъснение на прословутата газова връзка между България и Гърция. Това стана ясно по време на седмата среща на международния Консултативен съвет за Южния газов коридор с участието на енергийни министри от над 10 държави и представители на ЕС, Световната банка, Европейската банка за развитие и Азиатската банка за развитие.


Гръцката компания Avax, която отговаря за проектирането, доставките и строителството, вече предвижда интерконекторът да бъде завършен в края на 2021 г. Миналата година беше поставен по-оптимистичен срок - април 2021 г., после се заговори за юли, но очевидно и тази "рамка" няма да бъде спазена и това ще е поредното забавяне на проекта, който всички наричат ключов и стратегически.


Интерконекторът е част от Вертикалния газов коридор (Гърция - България - Румъния - Унгария), който осигурява достъп до природен газ от Южния газов коридор и LNG до Югоизточна и Централна Европа, както и Украйна. Основно оправдание за просрочието сега са пречките, създавани от ковид-пандемията.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама