НОВИНИ


Политолози спорят ще мелят ли брашно заедно Нинова и Радев

19 4054 12.02.2021
Политолози спорят ще мелят ли брашно заедно Нинова и Радев

Протестите доведоха до лавинообразна промяна. Ще се репликира политическият модел, но ще се променят пропорциите, които ще доведат до едно широко коалиционно управление. Това би било добре за България. Крайно време е да се научим на истинско коалиционно управление. Това каза в предаването „Лице в лице“ политологът доц. Стойчо Стойчев.


Що се отнася до старите политически играчи, Стойчев за пръв път похвали лидера на БСП Корнелия Нинова, че е взела страната на институционалната опозиция.

 

„Вместо да излезе с гръмки фрази и да каже, че ще демонтират модела, тя зае една линия, в която каза: „Ние сме алтернатива на сегашното управление в рамките на парламентарната процедура и демократичния процес и не искаме да съботираме демокрацията по този вандалски начин, по който се опитват да го правят някои. Тук ясно проличаха разделителните линии между нея и Радев. От сега е ясно, че те няма как да играят заедно. Не могат да мелят брашно в една и съща мелница не само за президентските избори тази година, а изобщо. Нинова дава шанс България да има една системна опозиционна партия“, заяви той.

 

Колегата му доц. Петър Чолаков обаче не се съгласи.

 

„Играта между Нинова и Радев е съгласувана, просто се изчаква да видим дали партийният актив ще хареса Радев, така че най-вероятно ще играят заедно“, прогнозира политологът.

 

От старите играчи ДПС пък била в прекрасна кондиция.

 

Партньорството между Марешки и Симеонов се случва в името на политическото оцеляване. По отделно едва ли биха имали шанс за 45-тото Народно събрание. Сама по себе си тази дружба има и своята логическа обосновка, коментира доц. Чолаков.

 

Според доц. Стойчев в патриотичния сектор на България има един устойчив през годините жизнеспособен субект и това е ВМРО.

 

„Те имат способността да бъдат извън парламента и да оцелеят организационно, понеже като стара организация имат собственост. Не са като другите партии, които разчитат единствено на субсидия. В ситуация, в която те се оказват основният теглич, който ще изтегли всички останали, очевидно предпочитат да се явят на изборите сами. Така ползите им биха били много повече, отколкото негативите. Шансовете им са добри, защото патриотичната вълна не си е отишла от света, от Европа, дори от САЩ не си е отишла“, коментира той.

 

Според него с включването на Марешки и неговата „Воля“ в „Патриотична коалиция“, НФСБ започва да губи малко патриотичния си облик и става по-друг тип субект – субектът на протестната партия, на това „ще ги уволня“, „ще ги накажа“, „ще спра грабежа“.

 

„При тях обаче има много сходни неща – единият е от Варна, другият – от Бургас, те можеха направо да се кръстят коалиция „Черно море“. И двамата са експресивни личности, които действат на терен, винаги с някакво изострено чувство за справедливо и несправедливо. Така или иначе, патриотичната вълна вече би останала по-назад в сравнение с по-публични и ефекти изяви“, обясни социологът.

 

Според доц. Чолаков при „Изправи се! Мутри вън!“ също става въпрос за хора, които са различни, но това, което ги обединява, е идеята за промяна на модела ГЕРБ-ДПС. Въпросът е дали тези различни формации ще могат да намерят път един към друг.

 

За Стойчев „Изправи се! Мутри вън!“ е коалиция от стари муцуни, които са се събрали математически под едно общо мото и то е не на кой да е, а на президента.

 

„Неговата роля ще бъде ключова. Дали той ще ги припознае като своите хора на тези избори? Дали ще ги целуне по главите и ще им помогне да влязат в парламента, или ще ги остави те сами да се борят на общо основание с неговата партия БСП“, това не е ясно според Стойчев.

 

По думите му целта им е да направят реверанс към Радев и да получат малко от неговия авторитет,обществено одобрение и престиж. Чолаков на свой ред призова да се прави разлика между президенската институция и човека, който я представлява.

 

Стойчев продължи с коментар за „Демократи за силна България“ и „Да, България“, които нарече автентична формация.

 

„Малко късно се дистанцираха от „Отровното трио“. Все пак обаче го направиха и стана ясно, кои са автентично протестиращите за модерна държавност и кои са протестиращите заради самото протестиране и трупане на политически капитал“

 

Изненадата - партията на Слави Трифонов коментира Чолаков, според когото кампанията при тях се случва, но харизмата на шоуто и на самия Трифонов вече е позалязваща.

 

Времето изтече и нито дума не беше казана за ГЕРБ.  

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама