НОВИНИ


Пристигна първата партида машини за вота на 4 април

9 3165 12.02.2021
Пристигна първата партида машини за вота на 4 април
БНТ

До края на месеца пристигат всички общо 9.6 хиляди машини за вота, които да обезпечат секциите с над 300 избиратели. Първите 300 броя вече са в страната ни, на склад и под охрана, а следващата седмица започва тяхното сертифициране от съответните институции, предават от Българското национално радио.


Веселин Тодоров, управителят на Сиела Норма - фирмата, спечелила обществената поръчка за доставката на машините, обучението и логистиката, посочи, че ще има достатъчно време както в софтуерно и хардуерно отношение, така и от гледна точка на киберсигурността. 


“Сроковете по уговорка между ЦИК и тези институции бяха първоначално 30 дни, но днес се постигна уговорка да бъдат съкратени, така че със сигурност, може би някъде към средата на март ще бъдат одитирани и, надявам се, одобрени”, посочи той. 


Той бе категоричен, че машините са много по-сигурни от традиционнните хартиени бюлетини. Имат редица степени на защита, а самата машина съхранява данните. Разполага и със система за съхраняване на логовете. Има две “флаш” памети.


Изборът на фирмата “Сиела Норма” като изпълнител на обществената поръчка обаче предизвика скандал в началото на тази година. От думите на нейния директор стана ясно, че машините са били поръчани преди да стане ясно кой е избраникът. Решението бе аргументирано с “предприемане на известен риск”: 


“Дано не предизвикам турбуленции. Поръчали сме машините може би малко преди началото на търга, защото не може да бъдат произведени толкова много машини в такива кратки срокове. Това се случи и на предишните избори - пак бяхме подготвили машините, преди да стигнем до договор. Такъв е животът - човек трябва да рискува”, посочи тогава Веселин Тодоров.


Машините за гласуване днес бяха показани пред медиите са аналогични на тези с които се гласуваше на изборите за европейски депутати през пролетта на 2019 та година. Първата партида пристигна в обявения срок - до 10 февруари. С втората партида трябва да пристигнат не по-малко от 5700 машини, а срокът е до 28 февруари. Третата и последна партида с останалите машини трябва да пристигне до 9 март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама