НОВИНИ


Все едно не е било - правната комисия прескочи ветото на Радев за надглавния прокурор

7 3019 16.02.2021
Все едно не е било - правната комисия прескочи ветото на Радев за надглавния прокурор
БГНЕС

Правната комисия към Народното събрание отхвърли президентското вето върху промените на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Предложенията въвеждат фигурата на “надглавния” прокурор, който да може да разследва Обвинител №1 и неговите заместници и бяха одобрени от депутатите въпреки критиките на институции като Венецианската комисия и правните експерти.


Ветото на Румен Радев бе отхвърлено с мнозинство. В подкрепа бяха само депутатите от "БСП за България".


В началото на заседанието, Красимир Ципов от ГЕРБ, който е един от вносителите на промените, декларира, че мнозинството остава твърдо зад предложенията си, защото в рамките на тази Конституция те са единственото възможно решение на проблема с търсенето на наказателна отговорност на обвинител номер едно.


ФрогНюз припомня, че предложенията бяха обявени като отговор на препоръките на Венецианската комисия. Въвеждането на допълнителен прокурор, избран от ВСС, който да може да разследва главния, бе посрещнато с изненада. Венецианската комисия посочи, че такава практика няма. Появиха се и въпроси за това как ще се гарантира независимостта на “надглавния” прокурор, ако той се избира от същия орган, избрал Обвинител №1. 

 

Проблемите в съдебната система бяха констатирани за пореден път през изминалата вече 2020 г. Няколко доклада посочиха липсата на механизъм за контрол на Обвинител №1 - такива становища имаше както в резолюцията, приета в Европарламента, така и в доклада на ЕК за върховенството на закона.


Според промените в НПК разследващият главния прокурор и заместниците му ще трябва да бъде избран до три месеца. Това ще става с мнозинство от поне 15 членове на ВСС.  Той ще е с петгодишен мандат, а делата срещу ръководството на държавното обвинение ще се гледат в Специализирания наказателен съд.


Предстои ветото да мине и пред пленарната зала и ако бъде отхвърлено и там, президентът ще трябва да подпише указ за обнародването на промените в Държавен вестник. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама