Заведенията не работят не по медицински, а по политически причини. Всичко е заради европейските средства за компенсация, заяви председателят на Сдружението на заведенията у нас Емил Коларов.
„Вече е очеизвадно за всички, че проблемът с това, че нашите обекти не са отворени не е медицински, той е икономически и политически. Ако беше медицински нямаше да бъдат отворени ресторантите на хотелите, които работят по абсолютно същия начин, по който работеха заведенията извън хотелите преди да ги затворят“, обясни той по bTV.
„Проблемът в момента е, че за нашия бранш има отпуснати европейски средства за компенсация и за помощ на персонала, като те не могат да бъдат ползвани за големи обекти .Управляващите избират ние да сме изкупителната жертва“, коментира Коларов.
Той уточни, че помощта, която се дава, е по европейски програми. Тя не идва от бюджета на държавата. Той обърна внимание, че не е вярно твърдението, че някой работи, за да може ресторантьорите, оставайки си вкъщи, да получават пари.
„Не е вярно и това, че колегите в бранша са взели 720 лева. Друга неистина е, че при ресторантьорите минималната заплата е 720 лева. Минималната заплата в нашия бранш миналата година стана 800 лева“, посочи той.
Разцепвали се в момента заведенията от доставки за вкъщи. Според Коларов това изобщо не било вярно.
„Това са абсолютни митове, има огромен спад и в този сектор, касаещ доставката на храна по домовете“, категоричен бе той и предупреди, че в случай заведенията не отворят на 1-ви март, както им е обещано, ще настояват и за компенсации за цялото време, през което няма да работят.
Председателят на Сдружението на заведенията сподели, че има информация, че хора от щаба и властите посещават нелегално ресторантите, но не била на 100% достоверна.