НОВИНИ


ООН осъди репресиите в Мианмар

6 3150 21.02.2021
ООН осъди репресиите в Мианмар
epa/бгнес

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди използването на смъртоносна сила в Мианма, където вчера силите за сигурност откриха огън по протестиращи срещу държавния преврат, предаде Франс прес. ”Използването на смъртоносна сила, на заплахи и тормоз срещу мирни протестиращи е неприемливо”, заяви още Гутериш в Туитър.


Двама протестиращи бяха убити вчера в централния град Мандалей, а около 30 други бяха ранени. Това е най-тежкият сблъсък от преврата на 1 февруари насам.

 

Франция също осъди използването на насилие срещу мирни протестиращи, предаде Ройтерс. "Насилието, извършено в Мандалей, е неприемливо", се казва в публикувано вчера изявление на френското външно министерство.

 

Инцидентът се е случил на протести близо до корабостроителницата в града. Единият убит е бил прострелян в главата, а друг - в гърдите, предаде агенция Киодо. Около 20 други са пострадали.

 

Според властите в Мианма един полицай е починал от наранявания, получени по време на протест. С това общият брой на загиналите по време на протестите достигна 4, отбелязва Киодо.

 

Сингапурското външно министерство също порица силите за сигурност на Мианма и ги призова към сдържаност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама