ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 19 март

0 3789 18.03.2010
Петъчната преса на 19 март

Вестниците пишат за това, че съкращават чиновници; че безработицата прескочи 10%; че министър броди нощем из гробищата.



Съкращават чиновници, оповестява Дневен Труд.

Масови съкращения на чиновници започна правителството на Бойко Борисов. Само тази седмица от образователното министерство бяха уволнени или съкратени около 50 души. Военното министерство реже 500 щата от администрацията си и още около 300 души от дирекция "Социални дейности". Във Външно бройките намаляха с 226 и дипломатите с изтекли мандати, които се връщат от чужбина, ще са принудени да излязат в неплатен отпуск, докато им се отвори място в централата в София. Транспортното министерство реже 336 работни места. ГЕРБ-ерска чистка на чиновници се вихри от няколко дни в Министерството на образованието. Около 50 души са били съкратени, а голяма част от шефовете на основните дирекции във ведомството са уволнени. Има няколко души, които са понижени в длъжност и преместени в други отдели. Мотивът за кадровите рокади е приета преди около месец структурна промяна във ведомството на Сергей Игнатов с решение на правителството. Заповед за напускане е получила още миналата седмица началничката на дирекция Мукаддес Налбант, която в предишния кабинет беше заместник-министърка от квотата на ДПС. Отива си и дългогодишната шефка на дирекцията за студенти и специализанти Марияна Георгиева, която е известна с близките си отношения с депутата от ДПС Лютфи Местан. Понижена в длъжност е шефката на професионалното образование Ваня Дейкова, която вече ще е началник отдел “Учене през целия живот”. От министерството си отива шефката на структурните фондове Цвета Герджикова, както и началничката на отдела за учебници Севда Иванова. Съкратена е и Ралица Велинова, която оглавяваше международната интеграция. В част от отделите и дирекциите на министерството са назначени нови хора, които идват от ГЕРБ. Интересен е бил начинът по който те са заели местата си - първоначално са били назначавани за по един ден като началници на дирекция, чието закриване предстои. Целта е при отварянето на нов отдел те да получат (а някои и вече са се уредили) началническо място без конкурс. Това е стара административна практика за заобикаляне на закона, обясниха експерти. Все още не се знае дали съкращенията в министерството са приключили или ще продължат и през следващата седмица, но чиновниците треперят.
Външно оряза 226 щата. За по-малко от година щатът на МВнР намаля с 14%- от 1706 щата, отчетени през юни 2009 г., до 1480 днес - 636 в централата в София и 844 в чужбина. Преди 2009 г. реално заетите места бяха 1561. Останалите се ползваха при редовната ротация на служителите, които при завръщане от мандат се преназначават в София. Екипът на ГЕРБ закри първо тези щатове, а после освободи служителите в пенсионна възраст и тези на срочни договори - общо 226 места. Сега МВнР работи без нито една резерва, което означава, че при предстоящата лятна ротация пристигналите от мандат ще стоят в неплатен отпуск, докато им се отвори място в софийската централа.

Безработицата прескочи 10%, съобщава Дневник.

Безработица в България прескочи психологическата граница от 10%, която работодатели и икономисти определят като показател за предстоящо влошаване на покупателната способност на домакинствата и за по-трудното възстановяване на пазара на труда след кризата. През февруари средната й стойност е 10.26% от икономически активното население. В бюрата по труда са регистрирани 380 244 души, или с около 13 хил. повече спрямо януари, показват данните на Агенцията по заетостта. Донякъде положителна новина е, че новорегистрираните безработни са около 37 хил. души, което е близо два пъти по-малко спрямо предишния месец. Тогава на трудовата борса се записаха рекорден брой хора. Близо 40% от съкратените през февруари са работили в преработващата промишленост или търговията. Продължават мащабните съкращения и в строителството, откъдето е освободен всеки десети от новорегистрираните безработни. В област София-град безработицата продължава да е най-ниска - 3.47%. В Габрово, Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Перник стойността й е по-ниска от средната за България. Най-трудно си намират работа хората в областите Смолян, Търговище, Монтана и Шумен, в които над 16% от икономически активното население са без работа.

Еврокомисията задейства нови санкции срещу България заради строежи в защитени зони, информира Дневник.

Нова наказателна процедура срещу България започна днес в Брюксел заради неправомерни разрешителни за строежи в зони, попадащи в екомрежата "Натура 2000". Разрешителните са издадени от Регионалния инспекторат по околната среда и водите във Варна без оценка за влияние върху природата в защитените зони. Според информация от Еврокомисията между януари 2007 г. и октомври 2010 г. варненският инспекторат е дал зелена светлина на 327 от общо 342 строителни плана, без да поиска оценка за влиянието им върху околната среда. В нарушение на европейските екоправила са оторизирани проекти за урбанизация и заменки на земеделска земя, чийто статут е бил променен, за да се използва за строеж на жилища, хотели и туристическа инфраструктура. Тези строежи са в територии, защитени от две европейски директиви - за птиците и за специалните защитени зони. Разрешително за строеж в тези територии би трябвало да се издава само след гаранции, че това няма да се отрази на биоразнообразието. Строежите са в района на Камчийската планина, езерото Белослав, Шабла, Дуранкулак, Батова, Галата и Белите скали. В повечето случаи варненският инспекторат е посочил, че строителната дейност не се нуждае от специална оценка за въздействие на проектите върху околната среда, посочва становището на Еврокомисията.

Драстичен спад на данъчните приходи, разочарова Дума.

От началото на годината Националната агенция за приходите регистрира спад от 600 млн. лв. в събраните приходи спрямо същия период на миналата година. Това призна вчера директорът на приходната агенция Красимир Стефанов. Наскоро и директорът на митниците Ваньо Танов съобщи за спаднали приходи. Стефанов обяви още, че НАП има 6,5 млрд. лв. несъбрани вземания от длъжници, натрупани в годините. Данъчният шеф обяви, че само за януари 2010 година регистрираните трудови договори в приходната администрация спрямо януари 2009 година били със 100 хиляди по-малко. Което според него означавало 100 хиляди нови безработни. Стефанов съобщи още, че в швейцарските банки се държат 200 милиона евро български пари. Той обаче категорично отказа да съобщи за колко души със сметки става дума, не потвърди и излезли в медиите имена. Стефанов обяви, че в момента футболистите си плащали данъците върху 50 000 лева. След ревизията клубовете платили 8 млн. лв. данъци.

Кабинетът води кораба според вятъра, казва в интервю за Дневен Труд Милен Велчев.

-Г-н Велчев, какво е мнението ви за 28-те антикризисни мерки, които синдикатите твърдят, че са на правителството?

- Искам да направя уговорката, че не е коректно да подкрепям или критикувам “мерки на правителството”, преди да сме сигурни, че те са предложения на кабинета. Затова ще предпочета да коментирам тези мерки, които бяха изнесени във вашия вестник и вече имат широк обществен отзвук. Тази антикризисна програма е неприятна за много хора. Но трябва да си дадем сметка, че много от мерките са неизбежни и че българското общество не може да си позволи да живее така, както през последните няколко години.
- Да разбираме, че като философия НДСВ подкрепя предложенията?
- Подкрепяме необходимостта от сериозни мерки за запазване на финансовата стабилност и по възможност за запазване на балансирания бюджет. Като представител на НДСВ бих искал да подчертая, че още от 2008 г. даваме през няколко месеца пакети с предложения, които за съжаление досега в голямата си част не бяха чути нито от бившите ни коалиционни партньори, нито от сегашните управляващи. Да, подкрепяме непопулярни реформи, които са необходимото лекарство за икономиката ни днес.
- Търсено ли е мнението на ваши експерти при изработването на тези мерки?
- Специално за последно оповестените намерения не са правени консултации с експертите на НДСВ.

Познанието носи печал, коментира 24 часа.

Главният прокурор ще посредничи за диалог между Висшия съдебен съвет и МВР шефа Цветан Цветанов. "Разбирате обаче, че не всичко можем да кажем", предупреди вчера Борис Велчев на заседанието на съвета. Прокурор №1, който съдейства за среща между Цветанов и Съюза на съдиите, цитира Библията: "Познанието носи печал". И този четвъртък вътрешният министър не се отзова на поканата на ВСС за среща. Затова висшият магистрат Галина Захарова поиска Велчев да посредничи. "Ситуацията е парадоксална и безпрецедентна, защото общественото недоверие и искрите между властите са достигнали взривоопасна точка. Съветът е изправен пред невъзможната ситуация да опровергава слухове", повдигна проблема бившата наказателна съдийка. Захарова и висши магистрати поискаха да бъдат разследвани, защото "всички сме в кюпа". "Само така ще сложим край на слуховете и чак след това ще можем да искаме хората да ни вярват", каза съдийката. Велчев не прие идеята, защото няма данни висшите магистрати да са извършили престъпление и разследването им ще е незаконно. По настояване на Захарова прокурор №1 за пореден път подчерта, че са оповестени имената на всички магистрати, общували с Красьо Черния. Тъй като още тече проверка, Велчев не отговори на въпроса на Захарова дали в телефона на лобиста е имало "номера на дела, имена и ЕГН-та и други данни за обвързаност и корумпираност". Съветът поиска още от Велчев информация за 60-те магистрати, проверявани или разследвани от прокуратурата.

ГЕРБ краде електората на Волен, "Атака" умира

ГЕРБ значително стеснява полето на действие на "Атака", тъй като използва умерен национализъм и представителите на партията имат популистки изказвания. Това заяви политологът Антоний Тодоров в дискусия на тема "Радикалният национализъм в България днес". Преподавателят в Свободния университет в Берлин проф. Николай Генов също подчерта, че в една или друга форма "Атака" ще отмре или пък популистките й тези ще бъдат възприети и от други политически сили. Той е категоричен, че който успее да наложи националистическите тези и убедително ги представи, ще има значителна подкрепа от страна на българските избиратели. Генов припомни, че почти всички партии включиха националистически тези в предизборните си платформи. Преподавателят лансира тезата, че изборният успех на "Атака" не се дължи на харизматичността на лидера й Волен Сидеров, а защото нито една политическа сила не се е концентрирала върху защитата на националния интерес. Според него за първи път тази ниша се е опитал да заеме Иван Костов със създаването на ДСБ. Заради политическото му минало обаче Командира не е успял да привлече тази част от избирателите. По време на кабинета "Сакскобургготски" защитата на националния интерес също останала на заден план заради присъединяването на страната ни към ЕС.

Министър броди нощем из гробищата, шокира Новинар.


Гробищата трябва да са приятно място за нощна разходка, каза министърът на културата Вежди Рашидов при представянето на проекта за оформяне на Алеята на творците в Централните софийски гробища. Главният архитект на София Петър Диков пък коментира, че е крайно време у нас да започнем "да погребваме мъртвите, а не да закопаваме умрелите”.
Висок 5-метров жив плет и дълга колонада ще обграждат парка на творците. Ще има озеленени алеи, пейки чешмички, специално осветление. Урните, които са в много лошо състояние, ще бъдат прибрани в параклис. Над вечния дом на артистите ще бдят четири скулптури – алегории на различните изкуствата. Алеята на творците ще достига до военните гробища, където ще се изгради централен портал.

Евтини цигари още 2 седмици, попарва 24 часа.

На 31 март изтича гратисният период, в който те можеха да се продават на стари цени, след като в началото на годината скочи акцизът за тютюневите изделия. Той оскъпи кутията средно с между 1,10 и 1,40 лв. Така най-продаваните марки ще са 4,50-5 лв. Правителството отпусна гратисен период от три месеца заради кризата и заради необходимостта да се изчерпат старите бандероли. В неделя повечето големи търговски вериги опразниха щендерите за цигари в очакване на новите цени от 1 април. Проверка по магазините показва, че все още се намират цигари по 2,80 лв. от марката KING, както и дамската серия Merilyn на 3 лв. На практика освен пловдивските цигари другата по-евтина марка е гръцката "Карелия", която е около 3,50 лева. "София БТ" и "Благоевград БТ" първи повишиха цените на своите марки (сред които "Виктори", ММ, "Ева" и др.) още в началото на февруари. Повече от 90% от марките вече са на пазара с новите си бандероли.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама