Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от шест месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес.
Това пишат от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България в отворено писмо до Националното сдружение на Общините в България. Те предлагат пет точки с конкретни предложения за подкрепа към най-засегнатия от COVID-кризата бранш.
„С оглед на възможността и надеждата на всички ни, че от 01.03.2021 г. местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, но с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от нашите потенциални клиенти, се обръщаме към вас с апел да предприемете нужните действия, които са изключително във вашия ресор на действие, а именно:
1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно - удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.
Писмото е подписано от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и от председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.