НОВИНИ


Полицаите гневни на идеята да си плащат осигуровките

33 4835 14.03.2010
Полицаите гневни на идеята да си плащат осигуровките

Цинично е предложението на правителството, държавните служители, в т.ч. и служителите в МВР да плащат сами осигуровските. Идеята се лансира на фона на ниските заплати и „спестените” плащания за извънреден труд и работа при застрашаващи живота и здравето условия. Това се казва в декларация на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).



Вярно е, че като държавни служители в МВР сме освободени от задължението да плащаме осигуровки - вместо нас го прави държавата. Срещу освобождаването от това задължение обаче ние сме лишени от ред права, на които се радват останалите граждани на Р България:

- Нямаме право да напускаме страната, без да уведомим работодателя. Нямаме право да напускаме дори гарнизона (каквото и да значи това след девоенизацията на МВР), без да уведомим работодателя.
- Нямаме право на колективен трудов договор.
- Нямаме право на ефективна стачка.
- Нямаме право да работим и на друго място.
- Нямаме право да членуваме в политически партии.
- Лишихме се и от ред други права, подписвайки декларациите за достъп до класифицирана информация, изтъкват в позицията си недоволните полицаи.

Да, за разлика от останалите граждани имаме някои допълнителни права.
- Правото да носим оръжие. "Макаров" със стоп патрони срещу "Калашников" с бойни.
- Правото да ползваме безплатно градския транспорт при изпълнение на задълженията си. В края на миналата година се опитаха да ни го отнемат. Запазихме си го. Честито на колегите от Кюстендил например - сега могат да продължат да се возят безплатно по всички линии на автобусния транспорт, трамваите и метрото под Хисарлъка.
- Правото на неприкосновеност при изпълнение на служебните задължения. А в
кой нормативен акт е дефинирано понятието "неприкосновеност"?, питат от СФСМВР.

Служителите на МВР декларират, че са готови да се изравнят задълженията им с тези на останалите граждани на Р България, но при условие, че се изравнят и правата им.
Според полицаите някои политици са прозряли, че идеята ще предизвика недоволството им.

Очаквахме увеличение на доходите си. Дотук тенденцията беше към намаляване.
Ако това с осигуровките се приеме без разликата да бъде покрита по някакъв начин, къде отиваме? С 10-15% по-малко и от сега? Ще се компенсира ли по някакъв начин реалното (и поредното) орязване на доходите ни?
Ако до 20.03. 2010 г. не получим някакъв отговор на този въпрос (както не получихме досега и на доста други), какво ни остава, освен да заявим на висок глас, че ще се борим за малкото останали ни права докрай, предупреждават от синдикалната организация на полицаите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама