НОВИНИ


Конго обвини руандийски бунтовници за убийството на италианския посланик

1 3042 23.02.2021
Конго обвини руандийски бунтовници за убийството на италианския посланик

Министерството на вътрешните работи на Демократична република Конго свърза руандийските бунтовници хуту от организацията ”Демократични сили за освобождение на Руанда” с атаката, довела до смъртта на италианския посланик и нетови спътници.


Вчера конвой на Световната продоволствена програма бе нападнат. Властите в Киншаса противоречат с основните съобщения на италианските власти и световните агенции, тъй като според тях само един човек е убит. Освен италианския посланик в конвоя има още поне две жертви - италиански военен полицай и местен шофьор.

 

Смята се, че атаката е била опит за отвличане, докато 43-годишният Лука Атанасио е пътувал в един от два автомобила в провинция Северно Киву в източната част на страната, най-опасния ѝ регион.

 

Главният град на провинцията Гома на границата с Руанда е белязан от отприщилия две войни между държавите геноцид срещу етническата група тутси, довел до смъртта на над половин милион души за три месеца. Според BBC Гома е на петнайсетина километра от мястото, където се е намирал конвоят в момента на атаката.

 

Групировката "Демократични сили за освобождение на Руанда", посочена от Киншаса и създадена от предполагаеми организатори на геноцида в Руанда, се е смята за отговорна за серия терористични атаки в региона.

 

Тя обаче отрече тази сутрин връзка с нападението, а нито една друга организация (в района действат над 120 въоръжени групи, местни и от поне четири други държави) не е поемала отговорност.

 

Губернаторът на провинцията обяснява за Би Би Си, че по информацията му шестима атентатори устроили засада на автомобилите и отвлекли пътуващите в близко разположен национален парк.

 

Охраната на парка успяла да освободи само няколко души, когато се намесила. Преди бягството си обаче похитителите застреляли посланика, а шофьорът е убит още в началото на нападението, твърди губернаторът (президентството на ДР Конго допълва, че Атанасио е прострелян в корема в началото на атаката и е издъхнал от раните си час по-късно в болница).

 

Световната продоволствена програма казва, че пътят, по който се придвижвал конвоят, е бил одобрен за пътуване без допълнителен ескорт за сигурност. В същия район обаче през 2018 г. бяха отвлечени британски туристи. Освен това конвои с помощи обиковено пътуват със сериозна охрана от ООН.

 

Външният министър на ДР Конго Мари Тумба Нзеза обеща "всичко възможно" да се направи за намиране на извършителите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама