НОВИНИ


Св. Малинов: Ще има коалиция на компромисите, правителството не прави нищо за активност на изборите

9 3414 23.02.2021
Св. Малинов: Ще има коалиция на компромисите, правителството не прави нищо за активност на изборите
Светослав Малинов БГНЕС

”Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване на броя на гласуващите. Не предприе нито една от по-сериозните мерки, за които се говори от октомври 2020-а”.Това каза бившият евродепутат доц. Светослав Малинов пред БНР.


Според него спасението е било във въвеждане на дистанционно гласуване, гласуване по пощата и промяна в провеждането на изборния ден. България има нужда от висока активност и убедителни резултати от изборите, посочи политологът. Той подчерта, че на 4 април ще се отиде на избори по същите правила, въпреки че сме в условия на пандемията. "От публичните изявления на политическите лидери не се вижда вариант за работеща коалиция след изборите. Нека избирателите свикват, че ще има коалиция на компромиси", коментира доц. Малинов и беше категоричен, че България ще се управлява от коалиция, за създаването на която част от избирателите няма да са доволни: "Нека избирателите да бъдат по-толерантни към политическите лидери в момента, защото има една нетолерантност и отказ от компромиси, единственият вариант е да се отиде на нови избори, а това няма да донесе нищо добро за страната".

 

Доц. Малинов изказа мнение и за възможна формула, при която министър-председателят на коалиционно правителство няма да е партиен лидер и прогнозира точно това да се случи след 4 април в България и добави: "Ако ГЕРБ са първа политическа сила, могат и да отидат в опозиция, това е нормално при нашата избирателна система и няма нищо странно в това. Ситуацията няма да позволява традиционните ходове за формиране на мнозинство около водеща партия, чийто лидер ще бъде премиер".

 

Според него предстои управление, в което може да има коалиционно управление на партии с лява и дясна идентичност: "Затова избирателят трябва да се прецени кое е по-важно - омразата към противника или създаването на по-стабилни правила на функциониране на българската демокрация".

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама