НОВИНИ


Доц. Кунчев: Проблемът с ресторантите е като пием три ракии и дойде певицата

33 4724 23.02.2021
Доц. Кунчев: Проблемът с ресторантите е като пием три ракии и дойде певицата

Какво ще се случи с хода на епидемията от COVID-19 при набиращата все по-голяма скорост трета вълна, отварянето на ресторантите от 1 март, за което се появи твърдо обещание и днес, и предстоящите парламентарни избори на 4 април? Този въпрос стои на дневен ред, а пред ”Свободна Европа” доц. Ангел Кунчев посочи - напълно е възможно тогава да се достигне връх, но ако темповете се запазят такива, проблем няма да има. Сиреч - няма да има чакащи в линейки пациенти и умиращи перд стълбите на болниците хора.


"Имам особено мнение по отношение посещението на ресторантите. При нашият манталитет мерките не се спазват. Не е проблем човек да седне, да вечеря в ресторант и да си тръгне. Проблемът е като ударим три ракии, дойде певицата, хванем се на хорото и забравим за всички мерки. Ако влезем в нормите, няма да е фатално", обясни още държавният главен здравен инспектор.

 

А иначе - Кунчев коментира хаоса със стартирането на масовата ваксинация на хора срещу COVID-19, липсата на организация, количества и избор на препарат, за което от здравните власти иначе уверяваха. Въпреки нареждането на премиера от вчера количества ваксини да се осигурят за малките населени места, проблеми с доставките има, а организирането на процеса все още изглежда далеч.

 

"И вчера, и днес масово се раздават ваксини на общопрактикуващите лекари. За съжаление не е достатъчно голям броят на ваксините. Имунизацията при личните лекари започна и най-добре беше да им дадем всичко, което им трябва. За момента такива са дозите. Въпрос на време е. В четвъртък пристигат нови дози от Moderna, а събота и неделя - от AstraZeneca. Ваксини ще има. Разшири се фронта на имунизацията, интересът е голям. Затова се стигна до такъв временен недостиг", обясни доц. Кунчев.

 

Здравният инспектор бе категоричен - държавата не фаворизира никой от препаратите, а страната ни е осигурила сравнително еднакви количества и от трите типа препарати.

 

"Засега работим основно с РНК ваксини и първата векторна. На Янсен ще дойде втората половина на месец март. Все повече се ускоряват доставките и все по-големи количества ше има. Това, което казахме, ще стане факт вероятно в края на март”, обеща Ангелов.

Заявката през месец март да имаме право на избор дойде и от друго място - шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

 

"Хората ще имат тази възможност да избират. Няма я в момента. В момента правим ваксини с каквото можем", посочи още доц. Кунчев.

 

По думите му големият въпрос тогава ще е: Къде да се имунизираме и къде каква ваксина има, за да можем да изберем.

 

Интересът към ваксините обаче се оказа по-голям този, за който държавата изглежда беше готова. Поради очакваните големи доставки в момента първа доза от ваксините се поставя на максимално голям брой хора. Иначе казано - не се пазят количества за втората доза. Това поставя въпроса какво ще се случи, ако времето дойде, а ваксини няма?

 

"Нищо особено не се случва с хората, които не получат втора доза. Това е принцип на имунологията. Най-добър ефектът е да се направи тогава, когато трябва. Но няма проблем. Антитела има и след първата игла”, обясни още доц. Кунчев.

 

По думите му имунитет се придобива между 7 и 10 дни от първото поставяне.

 

"Това обаче не значи, че не може да носи вируса. Затова препоръчваме да се продължи спазване на мерките през целия период", обясни още здравният инспектор.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама