НОВИНИ


„Лекари без граници“: ЕС лишава от равен достъп до ваксина

1 3293 23.02.2021
„Лекари без граници“: ЕС лишава от равен достъп до ваксина
БГНЕС

Действията на Европейският съюз да запази милиарди дози ваксина срещу коронавирус за своето население възпрепятства равноправния достъп до ваксиниране в света. Такава е позицията на хуманитарната организация „Лекари без граници” (MSF).


„ЕС е резервирал милиарди дози ваксина за себе си, блокирайки глобалния справедлив достъп. В началото на пандемията „лидерите на Европейския съюз набелязаха смели цели, които дадоха надежда за глобален отговор” в борбата срещу COVID-19“, твърдят от организацията.

 

Става въпрос за това, че ваксините срещу коронавирус трябва да се разглежда като „универсално съвместно благо”, прозвучаха призиви за масовото им производство в света.

 

„За съжаление, действията на ЕС са в противоречие с тези амбициозни задачи и понякога затруднява други държави да поемат контрола над пандемията”, се казва в позицията на „Лекари без граници”.

 

Във връзка с това се призовава ЕС да облекчи „предаването на технологиите в областта на здравеопазването и ваксините на европейските фармацевтични компании на производители в държави с ниски и средни доходи.

 

От „Лекари без граници” очакват на предстоящата среща на лидерите на държавите от ЕС на 25-26 февруари „спешни действия за насърчаването глобалния достъп до ваксините”.

 

„Стратегията на ЕС за производството на ваксини в Европа в момента не може да задоволи потребностите на Общността, какво остава за търсене в световен мащаб. Евросъюзът носи политическата отговорност да осигури и да разреши на всяка държава да произвежда свободно основните средства, особено на ваксини, за контрол над тази безпрецедентна пандемия”, заяви международният президент на MSF Кристос Кристу.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама