НОВИНИ


AstraZeneca отново ще достави по-малко ваксини. Какво се случва с масовата имунизация у нас?

19 5498 23.02.2021
AstraZeneca отново ще достави по-малко ваксини. Какво се случва с масовата имунизация у нас?

На хоризонта отново се задава проблем с количествата ваксини срещу COVID-19. Компанията AstraZeneca обяви, че очаква да достави по-малко от половината количества от препарата си, предвидени за второто тримесечие на тази година според сключения договор.


Това е обявил представител на Европейския съюз пред агенция "Ройтерс". 


Новината идва на фона на обещанията за по-големите доставки на ваксини в България и масовата имунизация, която започна преди няколко дни. Избор на препарат липсва заради проблеми с количествата, които властта обеща да се решат към месец март. В момента масово се прилага ваксината на AstraZeneca. 


Според информация на здравното министерство от 8 февруари, която може да бъде видяна и на сайта на ведомството, всички получени до момента количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза. Причината са именно очакванията за големите доставки. Въпросът обаче е какво ще се случи на фона на тревогата, която бият от Брюксел, че отново ще има забавяния? 


Днес държавният здравен главен инспектор д-р Ангел Кунчев увери пред “Свободна Европа”, че не е опасно, ако втората доза не бъде поставена навреме, а антитела се изграждат и след 7-10 дни от първата инжекция. 


Това обаче не променя факта, че заявката за достатъчно ваксини може и да не бъде изпълнена. 


Очакваните проблеми с доставките не бяха известни до този момент. Те идват на фона на и без това намалените количестава пред първото тримесечие, когато от компанията AstraZeneaca отново обявиха, че няма да успеят да изпълнят задълженията си по подписания с ЕС договор. Това значително ще попречи и на блока да постигнат заветните 70% имунизирано население в страните-членки до края на лятото.


Представителят на ЕС, който участва пряко в преговорите с англо-шведския производител на лекарства, заяви, че компанията е казала на блока по време на вътрешни срещи, че “ще достави по-малко от 90 милиона дози през второто тримесечие“.


Договорът на AstraZeneca с ЕС, който изтече миналата седмица, показа, че компанията се е ангажирала да достави 180 милиона дози на 27-те държави-членки през второто тримесечие.


"Полагаме неимоверни усилия да увеличим производствения капацитет. Правим всичко възможно, за да използваме нашата глобална верига за доставки, и се надяваме, че ще успеем да доближим количествата в съответствие с предварителното споразумение", посочи говорител на AstraZeneca, отказвайки да коментира конкретни цифри.


От Европейската комисия, която координира преговорите, все още няма коментар. 


Представителят на фармацевтичната компания, който е пожелал да запази анонимност, потвърди пред "Ройтерс", че AstraZeneca планира да достави около 40 милиона дози през първото тримесечие, отново по-малко от половината от 90-те милиона дози, които бяха предвидени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама