НОВИНИ


AstraZeneca: Ще можем да доставим 180 милиона дози на ЕС

3 3270 24.02.2021
AstraZeneca: Ще можем да доставим 180 милиона дози на ЕС

AstraZeneca наруши мълчанието си относно твърденията на агенция “Ройтерс”, че компанията отново няма да може да изпълни договорката си с ЕС за доставка на ваксини срещу COVID-19. От там посочиха, че би трябвало да могат да доставят договорените 180 милиона дози от препарата през второто тримесечие.


Коментарът на английско-шведската фармацевтична компания бе публикуван в брюкселското издание “Политико”. С него от AstraZeneca опровергаха твърденията в информационната агенция, че фирмата ще успее да достави по-малко от 50% от заложените в договора с ЕС количества. 


На фона на това се появиха притеснения относно изпълненията на ваксинационните планове на държавите от блока. И в България масовата имунизация се провежда с ваксините на AstraZeneca. 


Сделката на AstraZeneca с ЕС стана обект на огромни критики и гняв, след като производителя обяви през януари, че няма да може да достави договорените количества заради проблеми с производството. Става дума за 75 милиона дози по-малко от очакваното през първите три месеца на годината. Обещанията бяха, че това ще се промени през второто тримесечие и дозите ще стигнат до страните-членки.


Компанията има сделка за осигуряване на 300 милиона дози от препарата си срещу COVID-19, което според компанията може да бъде направено до края на юни.


"На този етап AstraZeneca работи за увеличаване на производителността за да постигне доставка на 180 милиона дози за ЕС през второто тримесечие", каза говорител на компанията във вторник вечерта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама