НОВИНИ


Експерт: Обещаните от премиера "нови" язовири не са новина. Проектирани са през 80-те г. на миналия век

8 3600 01.03.2021
Експерт: Обещаните от премиера
БГНЕС

„За нас новина няма - язовир „Кюстендил“ се строи повече от 40 години, а „Нейковци“, „Луда Яна“ и „Пловдивци“ са проектирани в началото на 80-те години, строителството им започна средата на 80-те години, а през 2001 година строителството им беше прекъснато от днес за утре“


Това каза инж. Димитър Кисляков, ръководител на катедрата - Хидротехнически факултет на УАСГ.

 

Изказването му идва дни след като на поредната обиколка премиерът Бойко Борисов, предизборно или не, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че четири нови язовира щели да бъдат изградени у нас през следващите 10 години. Тогава Нанков посочи конкретно язовирите „Нейковци“ край Трявна, „Мокра Бяла“ край Севлиево и недовършеният „Кюстендил“ край с. Склокощица до Кюстендил. Четвъртият щял да бъде строящият се в момента „Луда Яна“. Друг „замразен“ проект заради недостиг на средства е „Черни Осъм“.

 

Язовир „Луда Яна“ започна едно строителство, което така се „забатачи“, защото в него има толкова много проблеми, а пък за започване на довършване на строителството на „Нейковци“ не бяха намерени пари. В заемното споразумение имаше и средства за ремонта на язовир „Студена“, който още не е приключил...“, става ясно обаче от думите на инж. Кисляков пред Българското национално радио.

 

По думите му обнадеждаващи новини около строеж на язовири няма, защото опитът в България сочи, че тези ремонти се точат, а има редица язовири за питейна вода, които също не са довършени, което пък ги прави и опасни.

 

„Но друг проблем във връзка с осигуряването на питейната вода е промишленото изсичането на горите и пълното обезлесяване на страната, което променя характеристиките на водосборните области у нас“, заяви още експертът.

 

Изследване на язовирите в цялост у нас не е правен, то трябва да се възложи на екип от специалисти, поясни инж. Кисляков.

 

„Друг проблем при строежите на язовири е промяната на водостопанските планове - след 10 години трябва се актуализира хидроложката разработка за обекта по отношение на водните ресурси, структурата на потреблението също да се актуализира“, добави експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама