НОВИНИ


Официално: ЕС удари четири силови структури на Русия заради Навални

13 3194 02.03.2021
Официално: ЕС удари четири силови структури на Русия заради Навални
Алексей Навални БГНЕС

Европейският съюз наложи санкции срещу ”високопоставени длъжностни лица” на Русия заради ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални, съобщи германската агенция ДПА, позовавайки се на дипломатически източници в Брюксел.


По думите им съответният правен акт вече е приет в писмена форма и ще бъде публикуван "много скоро" в Официалния вестник на ЕС.

 

Според ДПА главният прокурор на Русия Игор Краснов, началникът на следствения комитет Александър Бастрикин, шефът на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников и командирът на Росгвардия Виктор Золотов са попаднали под ограничителните мерки.

 

Четиримата нямат правото да пътуват до 27-те (освен по хуманитарни причини), а техните сметки в европейски банки - замразени.

 

Вчера източник от делегацията на една от страните членки на ЕС потвърди, че посланиците на 27-те страни от ЕС са се споразумели за нови мерки срещу Русия заради отношението към Навални, които се въвеждат като част от новия механизъм за санкции на ЕС.

 

Московски съд на 2 февруари замени условната присъда от 3 години и половина на Навални по делото "Ив Роше" с реална присъда затвор заради многобройни нарушения на срокове на изтърпяване на наказанието, докато беше в кома и беше лекуван в Германия след отравянето му с бойното отровно вещество "новичок". На 20 февруари Московският градски съд потвърди решението на по-долната съдебна инстанция за законно и то влезе в сила.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама