НОВИНИ


Проф. Иван Билярски от БАН за датата на един национален празник

10 3943 03.03.2021
Проф. Иван Билярски от БАН за датата на един национален празник
Проф. Иван Билярски

„3-ти март безспорно е важна дата, има традиция. Но какво бележи тази дата? Тя бележи сключването на един договор между Русия и Османската империя, който противоречи на предварителните договорки и е ясно, че няма да продължи да бъде действащо нещо, той е пропаганден“. Това отбеляза пред БНР проф. Иван Билярски - медиевист, историк и юрист от Института по история на БАН.


„24-ти май не е никакъв ден, празникът на светите братя Кирил и Методий е на 11-и май. 6-и септември е проблемна дата, защото се нарушава договора, който дава правната основа за повторно учредяване на българската държава, който създава невъзможност за автономия на България. По-подходящ би могъл да бъде денят на обявяването на независимостта. Проблемът при него е, че няма традиция“.

 

„Никой не може да подценява жертвите. Не трябва да се използва и за пропаганда, защото се опорочава самата жертва. Въпросът за жертвата и нейната политическа употреба е много отдавнашен. Рационално трудно може да бъде обосновано това да се легитимира налагането на воля на едно лице върху друго. Винаги действат религиозни или квази религиозни причини“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама