БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Борисов прати АЕЦ "Белене" в Главна прокуратура

9 5410 16.03.2010
Борисов прати АЕЦ "Белене" в Главна прокуратура

Всички дейности, извършени до момента по проекта АЕЦ “Белене” ще бъдат дадени на прокуратурата, каза министър-председателят Бойко Борисов, който посети строителната площадка на централата. Той заяви, че главният прокурор може да възложи на експерти в АЕЦ „Козлодуй” проверка и те да преценят колко струват извършените до момента дейности. Иначе проектът може да струва 50 милиарда евро, обяви Борисов


Той заяви, че главният прокурор може да възложи на експерти в АЕЦ „Козлодуй” проверка и те да преценят колко струват извършените до момента дейности. Иначе проектът може да струва 50 милиарда евро, обяви Борисов.

До две – три седмици се очаква отговор във връзка с преговори с потенциални европейски стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене”. Борисов бе категоричен, че без европейски стратегически инвеститор, който да даде гаранции, че няма да се строи и после построеното за стотици милиони да се разрушава, проектът няма да бъде продължен.

Друг вариант, който Борисов посочи, е – да бъдат прекратени всички дейности по проекта, като се заплатят милиард и сто милиона лева неустойки и още половин милиард – по кредити. Премиерът съобщи още, че всички дейности, извършени до момента по проекта, ще бъдат дадени на прокуратурата. Борисов заяви, че главният прокурор може да възложи на експерти в АЕЦ „Козлодуй” проверка и те да преценят колко струват извършените до момента дейности. Иначе проектът може да струва 50 милиарда евро – каза Борисов.

На няколко пъти той показа на журналистите красноречиво езеро насред площадката, което, по думите му, струва 800 милиона лева. „800 милиона лева са заровени тук”, посочи Борисов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама