Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни Заговезни.
Великденските заговезни - Месни и Сирни, заемат особено място в годишния цикъл от празници и обичаи на българите. И двата празника са винаги в неделя, като менят мястото си в календара в зависимост от Великден, поради което биват през февруари или през март. Месни заговезни са осем седмици преди Великден.
От месо се заговява на “Неделя Месопустна”, или наричана от българите още “Месни Заговелки", “Месници”, “Малки заговезни”, “Кокошкини пустове”. Това название идва от традиционната вечеря с ястия с месо, най-често печена кокошка. Празничната трапеза не е съпроводена с обредни действия. Преди вечерята младоженците посещават кръстника, девера, родителите на булката и други по-близки роднини, носят им кравай, кокошка и вино.
Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великденския пост. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.