НОВИНИ


ЦИК отказва независима проверка на машините за гласуване

16 4906 07.03.2021
ЦИК отказва независима проверка на машините за гласуване
БГНЕС

Централната избирателна комисия е отказала искането на ”Демократична България” за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.


Удостоверяването за съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация е възложено на Държавната агенция "Електронно управление" към Министерския съвет, на Българския институт по метрология и на Българския институт по стандартизация.

 

"Трите институции са органи, независими както от лицата, които предоставят обекта, чието съответствие се преценява, така и от потребителите, заинтересовани от този обект (политически партии, коалиции, неправителствени организации с интереси в изборния процес и избиратели)", аргументира ЦИК отказа си да назначи независим одит.

 

"Целта на дейностите по оценяване на съответствието са избягване на конфликт на интереси и гарантиране на безпристрастността при оценяването на съответствието. Искането на Обединение "Демократична България" работата на ДАЕУ, БИМ и БИС да бъде допълнена от представители на партиите и коалициите, участващи в изборите, ще наруши принципа на безпристрастност и ще създаде конфликт на интереси при оценяването на съответствието. Поради изложените по-горе съображения не можем да удовлетворим Вашето искане за извършване на независим одит на машините", посочили от ЦИК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама