НОВИНИ


Щом съдът е казал… Събарят част от Южната крепостна стена в Созопол

2 3514 08.03.2021
Щом съдът е казал… Събарят част от Южната крепостна стена в Созопол
БГНЕС

Част от Южната крепостна стена на Созопол все пак ще бъде съборена. Причината - такава била повелята на съда, който я обявил за незаконна. До тук се стигна след 7-годишна битка на собственика на частен имот, който се оплаква, че стената закривала гледката към морето и не можел да развива бизнеса си.


6.5 метра от стената, която е една от забележителностите на черноморския град, трябва да бъдат съборени.  


Собственикът на имота Иван Манолов твърди пред bTV, че стената е фалшива. Изграждането й започнало през 2008 г., когато майстори по тъмно започнали да зидат. Снимка пък показва как е изглеждало мястото преди години - пред къщата, която е била паметник на културата, но е рухнала, стена не е имало. 


Директорът на историческия музей в града Димитър Недев пък подчерта, че стената е обявена за паметник от местно значение. Той обясни, че по нея има линия, показваща откъде е надграждането й през 2008 г., предават от bTV.


Решението на Районния съд в Бургас за събарянето й пък е от 2013 г. По случая има и друго дело, което касае финансовите разноски за изпълнението на това съдебно решение. Казано с други думи - кой ще плати за събарянето на стената. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама