НОВИНИ


Проф. Костов: Здравната система не е “дядовата ръкавичка”, не се разтяга до безкрай

6 3396 09.03.2021
Проф. Костов: Здравната система не е “дядовата ръкавичка”, не се разтяга до безкрай
проф. Коста Костов БГНЕС

Всички гледат на здравната ни система като на “дядовата ръкавичка”, която се разтяга до безкрай. Ще се направи всичко възможно да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях.


Това заяви в ефира на Българското национално радио пулмологът проф. Коста Костов, който председателстваше временно сформирания Експертен медицински съвет през пролетта на миналата година. 


“Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход“, посочи още проф. Костов. 


По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици. 


Прогнозите за близкия месец не са приятни, обясни още пулмологът и допълни, че ако не се вземат мерки, вълната би могла да се задържи по-дълго време. 


Проф. Костов поясни, че вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане:  


„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете... Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама